
NO?
Mä ajattelin, et kerrankin jaan jonkun todella hyvän reseptin, jutun ja kikan Pikku Martat - ryhmässä Facessa.
PIKKU-MARTAT :D !! Mua naurattaa jo valmiiksi.
Meillä on siis turkkilainen ystäväperhe (ihanii ihmisii), joist isä puhuu hyyvin somea, mut äiti ei. No, mähän kaveeraan pääasiassa tän äidin kanssa. Ooks kärryil ny?
JOOJOO, oon.
No, mä sain ihan helpoimman ohjeen ikinä tehdä todella maukasta turkkilaista jugurttia. Tässä tulee suoraan marttatekstii:
"Turkkilainen jugurtti-vinkki (varmaan kaikki martat nyt tän jo tietää, mut meillä on ihana turkkilaisystäväperhe, jolta sain vinkin. Niin helppoa, hyvää, tanakkaa, monikäyttöistä, terveellistä ja gluteiinitonta, heh): Osta tarvittava määrä kulutusmaitoa, tyhjänenä maito/maidot kulhoon, peitä huolella leivinliinalla ylt´ympäriinsä, jätä 3 tunniksi huoneenlämpöön. Siirrä tämän jälkeen jääkaappiin 5-7 vuorokaudeksi. Tulee tanakkaa, ihan "oikeaa" turkkilaista jugurttia. Käytä. Muuta et tarvitse, vain maidon, leivinliinan, kulhon ja kärsivällisyyttä. Älä sekoittele matkan varrella. Perheen äiti kehuu syövänsä sellaisenaan, käyttävänsä kaikessa ruuanlaitossa, juovansa (!!) siten, että 1/4 jugua, loput vettä, sekoita ja nauti, pysyy vatsa kunnossa. Aion kokeilla, oli se sitten ihanaa."
Mä siis kerrankin innostuin....mut sit: yksi kotitalousihme kysyy: Onko tosiaan niin, että tämä resepti ei vaadi ns juurta, niin kuin viilissä? Laitetaan alku tulemaan lisäämällä jugurttia tai viiliä maitoon. Niin minä olen sen tehnyt... muuten aikalailla sama. Ja Minna vastaa: EI, vain maitoa.
Ja sitten turkkilainen ystävä soittaa ja Minna käy keskustelun ja sitten selviää tässä olleen pientä kielellistä problematiikkaa. On tehtävä korjaava iike ennen kuin tuhat marttaa alkaa maidosta duunaa jugurttia. Ja Minna kirjoittaa:
"ATTENTION: tulee tähän sittenkin 2 rkl luonnon/ bulgarian jugurttia joukkoon. Ja maito lämmitetään kiehumispisteeseen, sitten jäähdytetään, kunnes on sen lämpöistä, että sormea pystyy pitämään siellä (vanha turkkilainen lämpömitta) ja sitten joukkoon laitetaan 2 rkl jugurttia sekoitettuna maitotilkkaan, nauhana joukkoon, sekoitus, 3-5h huoneen lämmössä, sitten kannen/peitteen/tms kanssa jääkaappin 7vrk. ELI TÄSSÄ TÄÄ HELPPOUS TAAS MENI, Minnalla ja turkkilaisella perheellä oli vähäisiä kieliongelmia. Onneksi kysyin (nauran ääneen itekseni), koska alkoi epäilyttää, kun Leena laittoi kommenttinsa. Kiitos. Mut tehään silti jugurttii."
"ATTENTION: tulee tähän sittenkin 2 rkl luonnon/ bulgarian jugurttia joukkoon. Ja maito lämmitetään kiehumispisteeseen, sitten jäähdytetään, kunnes on sen lämpöistä, että sormea pystyy pitämään siellä (vanha turkkilainen lämpömitta) ja sitten joukkoon laitetaan 2 rkl jugurttia sekoitettuna maitotilkkaan, nauhana joukkoon, sekoitus, 3-5h huoneen lämmössä, sitten kannen/peitteen/tms kanssa jääkaappin 7vrk. ELI TÄSSÄ TÄÄ HELPPOUS TAAS MENI, Minnalla ja turkkilaisella perheellä oli vähäisiä kieliongelmia. Onneksi kysyin (nauran ääneen itekseni), koska alkoi epäilyttää, kun Leena laittoi kommenttinsa. Kiitos. Mut tehään silti jugurttii."
"Te voitte vaan kuvitella miten innostunut mä olin, että noinko helpolla??? Perheen isä soitti sitten hyvällä suomenkielellä tässä iltasella ja saatiin tämäkin hoidettua. Huoh. Haluatteko lisää iisejä reseptejä multa?"
Huipentuma oli seuraavana päivänä (joku oli jo taatusti leivinliinan ja kulhon kanssaliikkeellä), kun oltiin ystävillä kylässä...jolloin tuli pikkujuttu vielä:
"Pieni kommentti vielä: kieliongelmia taas. 2vrk riittää jääkaapissa juttu senkun paranee! Sorry Martat. Saan kohta jäähyä."
Ei helvetti! Mä ulisen :D... mut samalla ihan saatanan pelottavaa tällaiselle ammattilaiselle jättää maito KOLMEKSI TUNNIKSI HUONEENLÄMPÖÖN ja sen jälkeen vielä SEITSEMÄKSI PÄIVÄKSI JÄÄKAAPPIN!! KUOLEMAHAN SIITÄ TULEE.
No nyt repesin :D. Ymmärräthän sä Minna, miksei siihen ammattivalinta-juttuun tullut kotitalousopettajaa?
Mut hei, tekihän jeesuskin vedestä viiniä.
Ei helvetti! Mä ulisen :D... mut samalla ihan saatanan pelottavaa tällaiselle ammattilaiselle jättää maito KOLMEKSI TUNNIKSI HUONEENLÄMPÖÖN ja sen jälkeen vielä SEITSEMÄKSI PÄIVÄKSI JÄÄKAAPPIN!! KUOLEMAHAN SIITÄ TULEE.
No nyt repesin :D. Ymmärräthän sä Minna, miksei siihen ammattivalinta-juttuun tullut kotitalousopettajaa?
Mut hei, tekihän jeesuskin vedestä viiniä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tuliko jotain mieleen?